Lubicie czipsy? Ja uwielbiam, ale tę zdrowszą wersję - z jabłek. Można je jeść bez ograniczeń. Takie chipsy zaspokajają głód na słodycze, a najważniejsze że są zdrową i tanią przekąską.
Wykonanie: Potrzebujemy trzech obranych jabłek, z których usuwamy ogryzek. Ważne, żeby jabłka nie były kruche, ponieważ będą się łamać podczas krojenia. Najlepiej pozbyć się ogryzka wąskim nożem przekłuwając jabłko przez środek wokół ogryzka.
Następnie kroimy jabłka w cienkie plasterki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Nastawiamy na temperaturę ok 140-160 stopni oraz włączamy termoobieg.
Jeśli są bardzo cienko pokrojone, będą chrupiące, jeśli grubiej będą nieco miękkie. W tym drugim przypadku można dłużej podpiec jabłka. Najsmaczniejsze są chrupiące, trzeba jednak mieć wprawę w krojeniu. Tak, czy inaczej znikają w ekspresowym tempie.
Smacznego!
Właśnie poszukiwałam jakiejś sensownej podpowiedzi dla chrupiących i zdrowych przekąsek. Idealne, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńSprawdza się w wielu kryzysowych sytuacjach:)
OdpowiedzUsuńSuper! Mam jabłek pod dostatkiem więc robię je dosyć często :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Jabłka są raczej w każdym polskim domu:)
UsuńUwielbiam i jestem uzależniona! Przed zimą zawsze robimy zapasy (suszymy warzywa, zioła, grzybki) jabłuszek, ale niestety pokończyły się już. Zapomniałam o nich, ale teraz chyba sobie zrobię :D dziękuję za tą apetyczną inspirację:)
OdpowiedzUsuńMoja babcia suszyła jabłka nawlekane na nitkę, Rzeczywiście, można zrobić duże zapasy! Co do warzyw, muszę spróbować. Podobno taka suszona włoszczyzna jest super na zimę. Pozdrawiam:)
UsuńBardzo je lubię, z małą modyfikacją nie obieram jabłka ze skórki :) . Moim zdaniem fajnie jest też wybrać jakąś kwaśną odmianę jabłek, wtedy są naprawdę rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńJa na początku również nie obierałam, ale ze względu na dziecko zaczęłam to robić. Następnym razem spróbuję z kwaśnymi jabłkami!
Usuń